Wednesday, November 14, 2012

kuatkan tekat anda...

 aku sedang berfikir..untuk...



bekerja keras..supaya....



menjadi seperti ini...namun...



 ini amat menganggu fikiranku..akhirnya...



 ini yang berlaku..
ish..ish..ish..malang sungguh..




Saturday, November 10, 2012

ini belog saya: Hari- hari mau ujan...

ini belog saya: Hari- hari mau ujan...: Sejak kebelakangan ni..bleh dikatakan hari-hari kat area ampang ngn kajang ni ujan..salunya di sebelah petang.. aku yang ari-ari guna...

Hari- hari mau ujan...


Sejak kebelakangan ni..bleh dikatakan hari-hari kat area ampang ngn kajang ni ujan..salunya di sebelah petang..
aku yang ari-ari guna motor ni mmg dh selalu duk kat bawah jambatan..

Ramai  orang kata baju ujan digunakan untuk melindungi diri dari kena hujan..setelah experimen yg aku buat selama sebulan..betul la statement tu..sebab kebanyakan hari yang aku bawak baju ujan biasanya tak akan ujan..tp bile xbawak sehari je baju hujan trus trun ujan lebat hari tu..hehe

memang terkena la aku..basah kuyup..

tapi disebalik ujan tu msti ada sebab musabab, sebagai ujian supaya kita bersyukur bila senang bersabar bile basah kuyup..haha..ye tak..??






jangan jadi sampai macam ni..haha..
hati2 ketika hujan..

bagi sebeyer cam saya ni mmg rahmat la..buleh skip keja skit time ujan..
hehe..






Wednesday, August 29, 2012

Satu hari dihari raya

Selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin


Sedar tak sedar dah 10 syawal dah. kemeriahannya masih terasa membahang bahang sementara menunggu bila le budak2 opis nak buat open house..taha, hadi, wan ninja..bila korang nak buat open house ni..

sambil-sambil tu aku upload beberapa gambar suku sakat kerabat Tok Teh dikala suasana raya masih suam-suam lagi..Gambar2 yang diupload ni ditujukan terus kepada ahli-ahli gerup Tok Teh..

Ni gambar sebahagian daripada sanak-sedara yang ada masa kat umah pak andak..
      




Generasi ketiga kluarga tok ni..yang baju MU kat belakang tu menumpang kasih je..kira famili la sebab dah jadi abg ipar adik aku..dulu masa kecik salu kena sekeh ngan aku je..haha..

dari depan Lidiya anak pak andak..ingat nak ngorat dulu tp mak dia garang..maleh la nak ngorat..hehe

Kat belakang..Taiko Jim (taiko sangat la)..pastu farah..dia duk kat belakang sebab nak bagi nampak kurus skit..pastu apit member taiko jim..kalau kita perasan kat gambar ni..yang debab-debab makin kat belakang..ni dinamakan ilusi optik..nampak slim dari jauh..

                                                                                                                                        
Kiri sekali sazuan..sekarang keja askar kot..pastu syamin (adik ipar)..pastu apit ngan hazim..


Gambar raya famili pak cik Het

Tuesday, August 14, 2012

Salam AidilFitri

 Salam AidilFitri buat rakan-rakan di opis Laman langat, rakan facebook, famili2 yang ada kat Grup Tok Teh, rakan2 persatuan Seni Silat Cekak Malaysia, rakan2 yang keja offshore dan xbleh balik raya..haha..kesian..semoga perginya ramadan dirindui dan datangnya syawal disambut dengan meriah.

kepada anak2 rantau SKLM sama ada dilembah kelang ataupun di mana sahaja jemputlah ke rumah raya ni..insyallah adela aku kat umah tu..

tahun ni cam biasa la buat ketupat palas dengan serondeng ayam..dan mungkin beserta kueh2 tunjuk yang baru dibeli last2 minit..mak kata maleh dah nk buat2 kueh ni prabih modal je..jadi beli lagi senang..hehe..pendek kata malas la tu..



yeay..yeay balik kampung..hehe
buat rakan2 yang melawat blog tukang ukur ni aku upload satu lagu raya untuk korang..
dinyanyikan oleh metallica ke "mental ali ka"..??




Friday, August 10, 2012

Ramadan Terakhir

         Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu siangnya engkau sibuk berzikir tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu solatmu kau kerjakan di awal waktu solat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu' tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji "innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin" [sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku... kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam] 
        Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja di setiap kesempatan juga masa yang terluang alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu malammu engkau sibukkan dengan bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. .. mengadu...merintih. ..meminta belas kasih "sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU" 
        Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang mari kita meriahkan Ramadhan kita buru...kita cari...suatu malam idaman yang lebih baik dari seribu bulan andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir mempersiap diri...rohani dan jasmani menanti-nanti jemputan Izrail di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman Duhai Ilahi....   
        Andai ini Ramadhan terakhir buat kami jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri... menerangi kegelapan hati kami menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti Namun teman... tak akan ada manusia yang bakal mengetahui apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu ... kami lah hamba yang mengharap belas darimu "ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia" Amin.....


Saturday, August 4, 2012

Budak Sunyi



Ari ni ari sabtu, kat opis aku kira hari berkerja lagi ni..tapi kosong je dua orang akak arkitek cuti ari ni sorang balik kampung dengan keta baru sorang lagi jaga anak kat umah..
ezuan si jurukur tu balik PJ pulak..

Opis kelihatan kosong ari ni..tinggai aku, hadi dan taha je ni..
Hadi tengah bz download movie..taha tengah main internet kat bilik die..
kire aku ni forever alone la..haha
cibai tul..





takpe2 petang ni p tengok movie la..